vrijdag 10 augustus 2007

Oei, Pim groeit!

Dat Pim in de lengte en in de breedte goed groeit, is inmiddels bij iedereen welbekend. Maar hij groeit ook mentaal. Gisteren kreeg ik een mail: Pims derde sprongetje komt eraan. Als je tenminste in het Oei-ik-groei-principe gelooft:

"Rond de 12 weken maakt je baby het derde sprongetje in zijn mentale ontwikkeling mee. Hij kan nu voor het eerst 'vloeiende overgangen' zien, horen, ruiken en proeven. Bijvoorbeeld de overgang tussen de ene toon naar de andere, of van de ene houding naar de andere. Met dit vermogen kan hij nu vloeiende overgangen waarnemen als ze door anderen worden gemaakt, maar hij kan ze ook zélf leren maken. Hij kan dat met zijn lijfje, zijn hoofdje, zijn stembanden, zijn ogen en ga zo maar door. Hij neemt ze dus waar buiten zijn lichaam en ín zijn lichaam. Je kunt je voorstellen dat hij weer heel veel nieuwe dingen kan 'leren' en 'oude' vaardigheden kan verbeteren." Zo luidde de inhoud van de mail.

Bij een 'sprong' maakt een baby op een bepaald gebied een snelle ontwikkeling door. Volgens het oei-ik-groei-gebeuren, vindt dit plaats op redelijk voorspelbare tijdstippen. Sprongetjes gaan vaak gepaard met huilerigheid, hangerigheid en humeurigheid. En ik moet zeggen dat Pims humeur gisteren en vandaag niet al te happy was. De drie H's waren zeker op hem van toepassing, zo kenden we hem niet. Als het waar is verklaart dat een boel! Toch maar even lezen in het boek...

Geen opmerkingen: